FOCUS BARI

Σε άνοδο η χρήση του mobile internet στην Ελλάδα

Ανοδική τροχιά συνεχίζει να διαγράφει στην Ελλάδα το mobile internet, με περίπου τρεις στους πέντε χρήστες (το 62,3%) να συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Συνολικά, η σχέση του Έλληνα με τον παγκόσμιο ιστό γίνεται όλο και στενότερη, καθώς σήμερα περισσότεροι από επτά στους δέκα χρήστες (ποσοστό 73,4%) χρησιμοποιούν, πλέον, το Internet (77,3% για τους άνδρες και 69,6% για τις γυναίκες). Μάλιστα, περισσότεροι από έξι στους δέκα (ποσοστό 65,3%) συνδέονται σε καθημερινή βάση (70,3% οι άνδρες και 60,5% οι γυναίκες).

Από το κινητό τους συνδέονται στο Διαδίκτυο τρεις στους πέντε ΈλληνεςΤη στροφή του Έλληνα στις φορητές συσκευές ως μέσο για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο και την ακόμη στενότερη σχέση του με το Internet επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της έρευνας Web ID για το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 12.000 ατόμων, ηλικίας 13-74 ετών, το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2015.

Όπως διαπιστώνει, ο Έλληνας πλέον αφιερώνει περίπου 2,5 ώρες ημερησίως στην περιήγηση στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, η μέση διάρκεια χρήσης του Internet, σε καθημερινή βάση, φτάνει τα 140 λεπτά, με τους άνδρες να αφιερώνουν - κατά μέσο όρο - 145 λεπτά στην online περιήγηση. Στις πιο νεαρές ηλικίες, η καθημερινή χρήση του Διαδικτύου εκτοξεύεται, αφού οι νέοι ηλικίας 13-17 ετών, χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο 157 λεπτά την ημέρα, οι ηλικίες 18-24 αφιερώνουν στον παγκόσμιο ιστό 184 λεπτά από τον ημερήσιο χρόνο τους, με τις ηλικίες 25-34 να σερφάρουν επί 149 λεπτά την ημέρα.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Ψήφο εμπιστοσύνης στα Social Media συνεχίζουν να δίνουν οι Έλληνες χρήστες, που, κατά μέσο όρο, αφιερώνουν στις σχετικές ιστοσελίδες 84 λεπτά του ημερήσιου χρόνου τους. Περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περνούν οι ηλικίες 13-17 ετών, με το μέσο όρο χρήσης να αυξάνεται στα 99 λεπτά την ημέρα, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 18-24 εκτοξεύεται στα 123 λεπτά ημερησίως.

Το Facebook παραμένει το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στην Ελλάδα, με το ποσοστό όσων διαθέτουν λογαριασμό στην ιστοσελίδα να ανέρχεται - το 4ο τρίμηνο του 2015 - σε 51,8%. Δεύτερο στις προτιμήσεις των Ελλήνων χρηστών έρχεται το YouTube με 24,2%, ακολουθεί το Google+ με 14,2%, το Instagram με 12,9% και το Twitter με 8,1%. Υψηλά ποσοστά χρήσης συγκεντρώνουν και οι ιστοσελίδες ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων/ επικοινωνίας, όπως το Skype (26,7%), το Viber (23,6%) και το Facebook Messenger (17%).

Online Αγορές

Το ψηφιακό κανάλι αγορών συνεχίζουν να εμπιστεύονται οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι σε αναλογία ένας στους τέσσερις (ποσοστό 24,2%) προχώρησαν σε κάποια online αγορά το τελευταίο εξάμηνο. Ιδιαίτερη προτίμηση στις ηλεκτρονικές αγορές δείχνουν οι άντρες χρήστες και οι ηλικίες 18-44. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τους τελευταίους 6 μήνες ο μέσος όρος των online αγορών ήταν στις 4,4, με το μέσο όρο της δαπάνης να φτάνει στα € 383.

Παιδιά και Διαδίκτυο

Στον ψηφιακό κόσμο έχουν εισέλθει, πλέον, και τα παιδιά στην Ελλάδα, τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Focus Bari, είναι απόλυτα εξοικειωμένα με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το Διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο. Η διείσδυση του Internet, για το τελευταίο τρίμηνο του 2015, διαμορφώθηκε ποσοστιαία στο 87,1% για τα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, τα οποία σε ποσοστό 62,2% συνδέονται σε καθημερινή βάση.

Μάλιστα, περίπου τρία στα έξι παιδιά (το 56%) προτιμούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο από laptop ή netbook και δύο στα έξι (το 34,8%) μέσω tablet.

ΤΕΥΧΟΣ43
  • EDITORIAL - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΡΡΟΣ

    Η ψηφιακή τεχνολογία έχει τις απαντήσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας

  • ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

    Πληροφορική, υψηλή τεχνολογία, καινοτομία: Ο δρόµος προς την Ανάκαμψη

  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Χάνουμε αντί να ανακτούμε ψηφιακό έδαφος: Άμεσες προκλήσεις για την Ελλάδα

  • ΤΑΣΟΣ ΤΖΗΚΑΣ

    Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών: Μια νέα στρατηγική βιομηχανία, για την Ελλάδα της κρίσης και του μέλλοντος μας

  • EUROPEAN IT OBSERVATORY

    Η αγορά Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Ελλάδα και παγκόσμια

  • CISCO

    5,4 δις κάτοικοι στον πλανήτη θα έχουν κινητό τηλέφωνο το 2020

  • ACCENTURE

    Η Ψηφιακή Οικονομία εισφέρει το 1/5 του παγκόσμιου ΑΕΠ

  • PWC

    Καλύτερες ψηφιακές υποδομές ζητούν από την πολιτεία οι επιχειρήσεις

  • IDC

    Στα $2,8 τρις οι παγκόσμιες δαπάνες για Πληροφορική το 2019

  • WORLD ECONOMIC FORUM

    Η ψηφιακή τεχνολογία θα δημιουργήσει πρόσθετη αξία $100 τρις έως το 2025

  • FOCUS BARI

    Σε άνοδο η χρήση του mobile internet στην Ελλάδα

  • ERICSSON

    Το “συνδεδεμένο σπίτι” προσελκύει το ενδιαφέρον των καταναλωτών

  • PWC

    Κομβικός ο ρόλος του Chief Digital Officer για τις επιχειρήσεις

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Δεκαπλάσιες οι συναλλαγές με κάρτες στην Ε.Ε. σε σχέση με την Ελλάδα

  • ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ