CISCO

5,4 δις κάτοικοι στον πλανήτη θα έχουν κινητό τηλέφωνο το 2020

Τον αριθμό - ρεκόρ των 5,5 δισεκατομμυρίων θα μετρούν, έως το 2020, οι κάτοικοι του πλανήτη, που θα κάνουν χρήση κινητών συσκευών. Μάλιστα, ο αριθμός των ανθρώπων, που θα έχουν κινητό τηλέφωνο, θα αυξηθεί έως το 2020 με ρυθμό δύο φορές ταχύτερο από την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

5,4 δις άνθρωποι θα έχουν κινητό τηλέφωνο έως το 2020, τη στιγμή που 5,3 δις και 3,5 δις σε τρεχούμενο νερό θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργειαΧαρακτηριστικό της έκρηξης του αριθμού των κινητών συσκευών είναι ότι, μέχρι το 2020, περισσότεροι άνθρωποι (5,4 δις.) θα έχουν κινητό τηλέφωνο σε σχέση με εκείνους που θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό (5,3 δις.), με εκείνους που θα έχουν τραπεζικό λογαριασμό (4,5 δις.) ή πρόβαση σε τρεχούμενο νερό (3,5 δις).

Η άνοδος της χρήσης φορητών συσκευών αναμένεται να εκτοξεύσει στα ύψη τη διακίνηση δεδομένων από κινητές συσκευές εντός της επόμενης τετραετίας. Σύμφωνα με τη 10η ετήσια μέτρηση Visual Networking Index της Cisco (Global Mobile Data Traffic Forecast), η χρήση δεδομένων στον πλανήτη θα οκταπλασιαστεί έως το 2020. Συγκεκριμένα, η απότομη αύξηση των χρηστών της κινητής τηλεφωνίας, των έξυπνων συσκευών, του βίντεο και των δικτύων 4G, θα αυξήσει τη διακίνηση δεδομένων μέσω κινητής τηλεφωνίας κατά οκτώ φορές μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Στην αύξηση των διακινούμενων δεδομένων μέσω φορητών συσκευών θα συμβάλει τα μέγιστα η περαιτέρω διείσδυση των “έξυπνων” συσκευών, που υποστηρίζουν τη χρήση δεδομένων.

Οι “έξυπνες” κινητές συσκευές και συνδέσεις υπολογίζεται ότι θα αντιπροσωπεύουν το 72% του συνόλου των κινητών συσκευών και συνδέσεων έως το 2020, σε σχέση με το 36% το 2015. Οι συγκεκριμένες συσκευές υπολογίζεται ότι θα παράγουν το 98% της κίνησης δεδομένων μέσω κινητής τηλεφωνίας έως το 2020 από 89% το 2015.

O ρόλος των smartphones
Προφανώς τα smartphones, τα tablets και οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα έχουν κεντρικό ρόλο στη συνολική κίνηση δεδομένων, καθώς θα “ευθύνονται” για το 92% των mobile data το 2020. Σε σχέση με τους τύπους συσκευών, τα “έξυπνα” κινητά θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην κίνηση δεδομένων, παράγοντας το 81% των δεδομένων, που θα διακινούνται παγκοσμίως έως το 2020, σε σχέση με το 76% το 2015.


Οι “έξυπνες” κινητές συσκευές και συνδέσεις υπολογίζεται ότι θα αντιπροσωπεύουν και συνδέσεων έως το 2020, το 72% του συνόλου των κινητών συσκευών σε σχέση με το 36% το 2015Στο τοπίο που περιγράφει η Cisco, το 4G έχει κεντρικό ρόλο, καθώς, έως το 2020 θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 70% της συνολικής κίνησης δεδομένων από κινητές συσκευές. Οι δε συνδέσεις 4G θα δημιουργούν έως το 2020, σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερη κίνηση δεδομένων ανά μήνα, σε σχέση με τις μη-4G συνδέσεις. Το μερίδιο συνδεσιμότητας 4G υπολογίζεται, ότι θα ξεπεράσει αυτό του 2G έως το 2018 και του 3G έως το 2020. Επιπλέον, οι μέσες ταχύτητες σε παγκόσμιο επίπεδο των δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα αυξηθούν κατά 3,2 φορές μεταξύ του 2015 (2,0 Mbps) και του 2020 (6,5 Mbps).

Κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ανά ήπειρο
Η περιοχή του πλανήτη απ’ όπου θα πρέπει να αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση στην κίνηση δεδομένων από κινητές συσκευές είναι η Μέση Ανατολή και Αφρική, όπου η κίνηση θα ενισχυθεί κατά 15 φορές το 2020 σε σχέση με το 2015. Ο συνολικός όγκος της κίνησης δεδομένων μέσω φορητών συσκευών θα εννεαπλασιαστεί στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι κατά οκτώ φορές, όση και στη Λατινική Αμερική. Στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, που είναι, ήδη, αρκετά ώριμες αγορές στη κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, ο συνολικός όγκος θα διευρυνθεί, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς, καθώς αναμένεται να εξαπλασιαστεί, Διάγραμμα 1.

Διάγραμμα 1. Πρόβλεψη για την παγκόσμια κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ανά ήπειρο. Πηγή: Cisco VNI Mobile, 2016

Machine-to-Machine συνδέσεις
Οι συνδέσεις Machine-to-Machine (M2M) και οι wearable συσκευές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Έως το 2020, οι συνδέσεις M2M θα αντιπροσωπεύουν το 26,4% των κινητών-συνδεδεμένων συσκευών, σε σχέση με το 7,7% το 2015. Επιπλέον, με ορίζοντα το 2020, οι συνδέσεις M2M θα παράγουν το 6,7% του συνόλου της κίνησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, σε σχέση με το 2,7% το 2015. Ο παγκόσμιος αριθμός των wearable συσκευών θα εξαπλασιαστεί μεταξύ 2015 - 2020, καθώς θα υπάρχουν περισσότερα από 600 εκατομμύρια συσκευές σε χρήση από σχεδόν 97 εκατομμύρια το 2015.

ΤΕΥΧΟΣ43
  • EDITORIAL - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΡΡΟΣ

    Η ψηφιακή τεχνολογία έχει τις απαντήσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας

  • ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

    Πληροφορική, υψηλή τεχνολογία, καινοτομία: Ο δρόµος προς την Ανάκαμψη

  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Χάνουμε αντί να ανακτούμε ψηφιακό έδαφος: Άμεσες προκλήσεις για την Ελλάδα

  • ΤΑΣΟΣ ΤΖΗΚΑΣ

    Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών: Μια νέα στρατηγική βιομηχανία, για την Ελλάδα της κρίσης και του μέλλοντος μας

  • EUROPEAN IT OBSERVATORY

    Η αγορά Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Ελλάδα και παγκόσμια

  • CISCO

    5,4 δις κάτοικοι στον πλανήτη θα έχουν κινητό τηλέφωνο το 2020

  • ACCENTURE

    Η Ψηφιακή Οικονομία εισφέρει το 1/5 του παγκόσμιου ΑΕΠ

  • PWC

    Καλύτερες ψηφιακές υποδομές ζητούν από την πολιτεία οι επιχειρήσεις

  • IDC

    Στα $2,8 τρις οι παγκόσμιες δαπάνες για Πληροφορική το 2019

  • WORLD ECONOMIC FORUM

    Η ψηφιακή τεχνολογία θα δημιουργήσει πρόσθετη αξία $100 τρις έως το 2025

  • FOCUS BARI

    Σε άνοδο η χρήση του mobile internet στην Ελλάδα

  • ERICSSON

    Το “συνδεδεμένο σπίτι” προσελκύει το ενδιαφέρον των καταναλωτών

  • PWC

    Κομβικός ο ρόλος του Chief Digital Officer για τις επιχειρήσεις

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Δεκαπλάσιες οι συναλλαγές με κάρτες στην Ε.Ε. σε σχέση με την Ελλάδα

  • ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ