IDC

Πτώση στις Πωλήσεις Ηλεκτρονικών Υπολογιστών το 4o τρίμηνο του 2012

Με απώλειες έκλεισε το 4ο τρίμηνο του 2012 για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπο­λογιστών στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, ο κλάδος των ηλε­κτρονικών υπολογιστών (σταθερών και φορητών) σημείωσε πτώση στις πωλήσεις του κατά 7,4%. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότε­ρο σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμη­να της ίδιας οικονομικής χρήσης, οπότε οι απώλειες στις πωλήσεις των υπολογιστών είχαν διαμορφωθεί στο 26%, 12,9% και 23,2% κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο του 2012 αντίστοιχα. Συνολικά, στο 4ο τρίμηνο του 2012 πωλή­θηκαν 183.530 τεμάχια έναντι 198.197 τε­μαχίων το 4ο τρίμηνο του 2011.

Η βιωσιμότητα του κλάδου, στην Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να χαράξει μια στρατηγική εξαγωγών

Στην πρώτη πεντάδα των κατασκευαστών βρέθηκαν οι: Hewlett Packard με μερίδιο αγοράς 24%, Turbo X (Πλαίσιο Computers) με μερίδιο αγοράς 11,6%, Toshiba με μερί­διο αγοράς 11,4%, Dell με μερίδιο αγοράς 10,5% και Sony με μερίδιο αγοράς 9,2%.

Την υπόλοιπη δεκάδα ολοκληρώνουν με την παρουσία τους οι: Lenovo, Samsung, Fujitsu, Acer, Apple και Λοιποί Κατασκευαστές.

Με μια πιο προσεκτική εξέταση των στοιχείων, γίνονται αντιληπτές οι έντονες ανακατατά­ξεις που παρατηρούνται στη λιανική διάθε­ση των ειδών πληροφορικής. Οι ανακατατά­ξεις αντικατοπτρίζουν την εμπορική πολιτική, κυρίως, των μεγάλων κατασκευαστών και τη στρατηγική που ακολουθούν οι αλυσίδες λιανικής, κινήσεις που επηρεάζουν και την καταναλωτική συμπεριφορά.

Έτσι, σημαντι­κή αύξηση κατά 129,7%, 136,7% και κατά 46,5% εμφάνισαν οι πωλήσεις ηλεκτρονι­κών υπολογιστών των εταιρειών Lenovo, Samsung και Fujitsu, Πίνακας 1.


Πίνακας 1. Σύνολο Πωλήσεων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην Ελλάδα, σε χιλιάδες τεμάχια, Πηγή: IDC EMEA PC Tracker - 4o Τρίμηνο 2012 final results, 2013
Η βιωσιμότητα του κλάδου, στην Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να χαράξει μια στρατηγική εξαγωγών, ενώ σε ό,τι αφορά την έξοδο από την κρίση, εκτιμούν ότι πρώτα θα αναρρώσουν οι γειτονικές αγορές και στη συνέχεια η ελληνική. Στο μεταξύ, η μεγάλη κάμψη των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε συνδυασμό με την άνοδο των πωλήσεων έξυπνων τηλεφώνων (smartphones) και των ταμπλετών (tablets), ανατρέπουν τα δεδομένα της αγοράς. Η τάση αυτή είναι εμφανής τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα. Είναι γεγονός πως τέσσερις είναι οι μεγάλες τάσεις που θα διαμορφώσουν τα επόμενα χρόνια την αγορά πληροφορικής, οι κινητές συσκευές τηλεφωνίας, το cloud, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα συστήματα αποθήκευσης δεδομένων.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά οι απώλειες στις πωλήσεις των Φορητών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, τομέας που καθορίζει τόσο τις τεχνολογικές εξελίξεις, όσο και την καταναλωτική συμπεριφορά στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών (επαγγελματικοί και οικιακοί) μειώθηκαν κατά 1,8% στο 4ο τρίμηνο του 2012. Την πρώτη πεντάδα σε αυτόν τον τομέα αποτελούν οι: Hewlett Packard, Toshiba, Sony, Lenovo, Dell. Στο 4ο τρίμηνο του 2012 πωλήθηκαν 136.872 φορητοί υπολογιστές έναντι 139.409 φορητών υπολογιστών, που πωλήθηκαν το 4ο τρίμηνο του 2011, Πίνακας 2.


Πίνακας 2. Σύνολο Πωλήσεων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην Ελλάδα, σε χιλιάδες τεμάχια, Πηγή: IDC EMEA PC Tracker - 4o Τρίμηνο 2012 final results, 2013
Ο περιορισμός των απωλειών στους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι σημαντικός και ενδεικτικός ότι η τάση της φορητότητας είναι ισχυρή, παρά την οικονομική κρίση και την πίεση που δέχονται τόσο οι επαγγελματίες χρήστες των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, όσο και οι οικιακοί καταναλωτές.

Τα προηγούμενα 2 - 3 χρόνια, η πώληση φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών υπήρξε μία από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες για τα καταστήματα πληροφορικής. Η ζήτηση του κόσμου ήταν τεράστια. Σε όλα τα προηγούμενα τρίμηνα της ευημερίας, οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές κρατούσαν τα ηνία του κλάδου. Οι πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων αντιπροσώπευαν μια κατηγορία καταναλωτών με υψηλό δείκτη τεχνολογικής κατάρτισης, νέοι κατά κύριο λόγο στην ηλικία, συγκεκριμένων επαγγελματικών και οικονομικών προδιαγραφών.

Προς το παρόν, τα ποσοστά πωλήσεων των προηγούμενων χρόνων δεν έχουν καλυφθεί ούτε έχουν ξεπεραστεί, ωστόσο η τάση του mobility είναι εμφανής. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών και σε αυτή την κατηγορία είναι έντονος. Αφορά όχι μόνο τις τεχνολογικές δυνατότητες του εξοπλισμού, αλλά και το σχεδιασμό και τη δυνατότητα ενίσχυσης τους σε όλα τα επίπεδα.

Στους Σταθερούς Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές (επαγγελματικοί και οικιακοί) η μείωση στις πωλήσεις διαμορφώθηκε στο 20,6%. Σε αυτήν την κατηγορία, την πρώτη πεντάδα αποτελούν οι: Turbo X (Πλαίσιο Computers), Dell, Hewlett Packard, e-shop, Lenovo.

Συνολικά, στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 πωλήθηκαν 46.658 σταθεροί υπολογιστές, έναντι 58.788 σταθερών υπολογιστών το 4ο τρίμηνο του 2011.

Οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές για Επαγγελματική Χρήση ανεξαρτήτου κατηγορίας (σταθεροί και φορητοί) σημείωσαν μείωση πωλήσεων κατά 5,4%. Στην πρώτη πεντάδα αυτής της κατηγορίας βρέθηκαν οι: Dell, Hewlett Packard, Τurbo X, Lenovo, Fujitsu. Το 4ο τρίμηνο του 2012 πωλήθηκαν 69.109 υπολογιστές για επαγγελματική χρήση έναντι 73.049 τεμαχίων το 4ο τρίμηνο του 2011.

Στην κατηγορία των Οικιακών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ανεξαρτήτου κατηγορίας (σταθεροί και φορητοί) οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,6%. Στην πρώτη πεντάδα αυτής της κατηγορίας βρέθηκαν οι: Hewlett Packard, Toshiba, Sony, Turbo X (Πλαίσιο Computers), Lenovo. Στο 4ο τρίμηνο του 2012 πωλήθηκαν 14.421 υπολογιστές για οικιακούς καταναλωτές έναντι 125.148 τεμαχίων το ίδιο διάστημα του 2011.

Τέσσερις είναι οι μεγάλες τάσεις που θα διαμορφώσουν τα επόμενα χρόνια την αγορά πληροφορικής, οι κινητές συσκευές τηλεφωνίας, το cloud, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα συστήματα αποθήκευσης δεδομένων

Αναλυτικά, κατά κατηγορία, οι επαγγελματικοί σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές εμφάνισαν μείωση πωλήσεων κατά 11,2%. Οι οικιακοί σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές εμφάνισαν μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 33,4%. Στους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές τα δεδομένα είναι καλύτερα. Οι επαγγελματικοί φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές δείχνουν τάση ανόδου των πωλήσεων μετά από αλλεπάλληλα καθοδικά τρίμηνα. Έτσι, στο 4ο τρίμηνο του 2012 οι απώλειες στις πωλήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων διαμορφώθηκαν στο 0,4%. Στην κατηγορία των οικιακών ηλεκτρονικών φορητών υπολογιστών οι απώλειες στις πωλήσεις ήταν λίγο μεγαλύτερες, φτάνοντας το 2,4%. Στο 4ο τρίμηνο του 2012 πωλήθηκαν 39.053 επαγγελματικοί φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές έναντι 39.195 τεμαχίων το 2011, καθώς και 97.819 οικιακοί φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές έναντι 100.214 τεμαχίων το 2011.

Όσον αφορά την κατάταξη των κατασκευαστών στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναλυτικά στην κατηγορία των επαγγελματικών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών την πρώτη πεντάδα απαρτίζουν οι: Hewlett Packard, Dell, Lenovo, Fujitsu, Toshiba.

Στην κατηγορία των οικιακών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών την πρώτη πεντάδα των κατασκευαστών απαρτίζουν οι εταιρείες: Hewlett Packard, Toshiba, Sony, Lenovo, Turbo X (Πλαίσιο Computers).

ΤΕΥΧΟΣ41

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ