Η αγορά ΤΠΕ στην Ελλάδα

Σημάδια σταθεροποίησης εκπέμπει η εγχώρια βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η οποία ωστόσο, και φέτος θα παραμείνει με αρνητικά πρόσημα, με την πτώση να συνεχίζει να βαίνει μειούμενη.

Η αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα αναμένεται, ότι θα παρουσιάσει μείωση 2,2% το 2014 και η συνολική αξία αγοράς αναμένεται να ανέλθει στα €5,743 δις.

Για το 2015 εκτιμάται, ότι θα παρουσιάσει μείωση 1,9% και θα φτάσει τα €5,634 δις. Έτος ισορροπίας θα είναι το 2016, με την αξία αγοράς της ελληνικής βιομηχανίας ΤΠΕ να εκτιμάται στα €5,573 δις, καταγράφοντας οριακή μείωση 1,1%, επίδοση που είναι η καλύτερη από το 2012, όταν το ποσοστό της πτώσης ήταν 7%.

Θετικά είναι τα μηνύματα, που στέλνει - ήδη από την τρέχουσα χρήση - η ελληνική αγορά Πληροφορικής, η οποία θα ενισχυθεί κατά 4,3% το 2014 έναντι του 2013, ανερχόμενη σε €1,660 δις. Η αναμενόμενη αύξηση 4,3% υπερβαίνει τόσο την επίδοση της παγκόσμιας αγοράς (2,9%), όσο και αυτήν της Ε.Ε. (2,4%).

Για το επόμενο οικονομικό έτος, ο κλάδος Πληροφορικής αναμένεται να επιδείξει σταθερότητα, καταγράφοντας οριακή μόνο μείωση 0,1%, φθάνοντας στο €1,659 δις, για να επιστρέψει σε θετικό έδαφος το 2016, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,5% στο €1,667 δις.

Με πιο αργούς ρυθμούς θα συντελεστεί η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς Τηλεπικοινωνιών, η οποία θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος καθ’ όλη την περίοδο αναφοράς.

Για το 2014, η αγορά Τηλεπικοινωνιών θα βρεθεί σε πτωτική τροχιά, παρουσιάζοντας μείωση 4,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με την αξία της να διαμορφώνεται στα €4,083 δις. Το επόμενο οικονομικό έτος η πορεία θα είναι, επίσης, καθοδική κατά 2,7%, με την αγορά να κατέρχεται στα €3,975 δις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πτώση στην αγορά Τηλεπικοινωνιών δείχνει να αποκλιμακώνεται, καθώς για το 2016 προβλέπεται περιορισμένη μείωση 1,7%, με την αξία αγοράς να υπολογίζεται σε €3,906 δις.

Αναλυτικά, η αξία της ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και οι μεταβολές ανά κλάδο παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.


Πίνακας 1. Αξία Ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, σε εκατ. €, * Πρόβλεψη.
Πηγή: EITO σε συνεργασία με IDC, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 11/2014.

ΤΕΥΧΟΣ8
  • Η Παγκόσμια αγορά ΤΠΕ

    Η παγκόσμια βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα συνεχίσει να ανακάμπτει σταθερά τη διετία 2014 - 2015.

  • Η Παγκόσμια αγορά ΤΠΕ - Ανάλυση

    Η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ βρίσκεται σήμερα σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία της ιστορίας της

  • Η Ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ

    Μετά από αρκετά χρόνια μηδενικής, οριακής ή αρνητικής ανάπτυξης, η βιομηχανία ΤΠΕ στην Ευρώπη δείχνει να εμπεδώνει το κλίμα σταδιακής αποκατάστασης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην περιοχή.

  • Η αγορά ΤΠΕ στην Ελλάδα

    Σημάδια σταθεροποίησης εκπέμπει η εγχώρια βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η οποία ωστόσο, και φέτος θα παραμείνει με αρνητικά πρόσημα, με την πτώση να συνεχίζει να βαίνει μειούμενη.

  • Η αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα

    Δείγματα αισιοδοξίας δίνουν οι επιμέρους τομείς της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής, με τον Εξοπλισμό Πληροφορικής και τις Υπηρεσίες Πληροφορικής να κινούνται φέτος σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας αυξήσεις 10,9% και 1,4%, αντίστοιχα, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

  • Η αγορά Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

    Με βραδύτερο ρυθμό αποκαθίσταται η ισορροπία στην ελληνική αγορά Τηλεπικοινωνιών, με την αξία όλων των επιμέρους τομέων (Εξοπλισμός, Συσκευές, Υπηρεσίες), να υποχωρεί φέτος έναντι του 2014.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ