Πρόσθετα έσοδα $3 τρισ. φέρνει στις ευρωπαϊκές εταιρείες η τεχνολογία

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

20 Ιουλίου 2023

Μία πολύτιμη δεξαμενή άντλησης πρόσθετων εσόδων δημιουργεί για τις εταιρείες στην Ευρώπη η τεχνολογία. Για την ακρίβεια, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να αποκομίσουν πρόσθετα έσοδα της τάξης των $3,2 τρισ., μόνο μικραίνοντας την τεχνολογική ψαλίδα χάσματος, που τις χωρίζει σήμερα από τις ομολόγους τους στη Βόρεια Αμερική.

 

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να αποκομίσουν $3,2 τρισ. έσοδα έως το 2024, καλύπτοντας το τεχνολογικό έλλειμμα με τη Β. ΑμερικήΣύμφωνα με τη μελέτη της Accenture "Innovate or Fade", τα προβλεπόμενα πρόσθετα έσοδα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν αύξηση έως 12% των εσόδων του 2023 και έως 13% των εσόδων του 2024.

 

Βέβαια η μείωση του τεχνολογικού ελλείματος δεν φαίνεται να είναι μια εύκολη διαδικασία για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης. Θα απαιτούσε να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση, βελτιώνοντας την τεχνολογική εμπειρία των διοικητικών τους συμβουλίων, επιταχύνοντας τις επενδύσεις σε R&D προς εξεύρεση νέων επιχειρηματικών μοντέλων και αξιοποιώντας παράλληλα το πλεονέκτημά τους σε θέματα ανάπτυξης δεξιοτήτων.

 

Προϋποθέσεις που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να εκπληρωθούν. Για παράδειγμα, σήμερα - σύμφωνα με τη μελέτη που βασίζεται σε ανάλυση της τεχνολογικής εμπειρίας των ΔΣ σε 2.000 από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο - μόνο το 14,4% των μελών ΔΣ των ευρωπαϊκών εταιρειών διαθέτει τεχνολογική εμπειρία, σε σύγκριση με το 21,6% στη Β. Αμερική.

 

Περί τεχνολογικής εμπειρίας

Οι εταιρείες στην Ολλανδία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη τεχνολογική εμπειρία στα διοικητικά συμβούλια (19,1%, 18,9% και 18,8% αντίστοιχα), ενώ η Νορβηγία (6,2%), η Αυστρία (6,1%) και η Πορτογαλία (4,5%) τη χαμηλότερη. Μόνο το 11% των CEOs των ευρωπαϊκών εταιρειών σε αυτές τις τρεις χώρες διαθέτει τεχνολογική εμπειρία, σε σύγκριση με 17% των CEOs στη Βόρεια Αμερική.

 

Στο μεταξύ, τo 33% των ευρωπαϊκών εταιρειών δε διαθέτει κανένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο με τεχνολογική εμπειρία, σε σύγκριση με μόλις το 19% στη Βόρεια Αμερική.

 

“Σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, όπου οι εταιρείες πρέπει να επανεφευρίσκονται διαρκώς για να επιτύχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και ανάπτυξη, η τεχνολογική εμπειρία και τεχνογνωσία σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων δεν ήταν ποτέ πιο ουσιαστική”, σχολιάζει η μελέτη.

 

Και προσθέτει: “Τα διοικητικά συμβούλια και οι CEOs συνήθιζαν να χαράζουν πρώτα την επιχειρηματική στρατηγική και στη συνέχεια να αξιολογούν το πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να την υποστηρίξει. Πλέον, είναι ζωτικής σημασίας να ενσωματώνουν την τεχνολογία από την αρχή όταν αναπτύσσουν νέα προϊόντα, υπηρεσίες ή επιχειρηματικά μοντέλα, διαφορετικά οι εταιρείες κινδυνεύουν να χάσουν δισεκατομμύρια πρόσθετα έσοδα”.

 

Στην εποχή του ΑΙ

Ενδεικτικά, όσον αφορά την εφαρμογή της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, το βασικό ζητούμενο για τις διοικητικές ομάδες είναι πώς ενσωματώνουν αυτήν την τεχνολογία προκειμένου να αναπτυχθούν, με υπεύθυνο τρόπο - συνεπώς, η τεχνολογική τεχνογνωσία στα ανώτερα κλιμάκια είναι κρίσιμης σημασίας.

 

“Η βαθιά γνώση σε τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα δίκτυα επόμενης γενιάς, το edge computing και τα ψηφιακά δίδυμα, θα είναι επίσης μείζονος σημασίας για τη βιομηχανική επανεφεύρεση, την οποία προωθούν πολλές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη”, τονίζει η ανάλυση της Accenture.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021